Hantlar

Allt om hantlar online!

Justerbara hantlar

Justerbara hantlar kan närmast beskrivas som en modern kompromiss vad gäller hantlar. Det är ett enkelt och flexibelt träningsredskap som tar förhållandevis lite förvaringsyta i anspråk. Hantlar är ett mycket populärt träningsredskap som hjälper dig stärka alla kroppens muskler och leder samt att bygga stabilitet.

Vad är justerbara hantlar?

Det är hantlar som enkelt går att justera vad gäller belastning. Detta gör du med hjälp en ratt/ett vred på vardera sidan om hanteln som kopplar på och av olika viktskivor.

På marknaden finns också ställbara hantlar. Här råder en begreppsförvirring. Ställbara hantlar är, i vår mening, hantlar som kan ställas in vad gäller belastning med hjälp av stift, skruvar, muttrar eller snabblås på hantelns respektive sida. Du kopplar själv av och på dina viktskivor. Läs mer om ställbara hantlar här.

Så använder du justerbara hantlar

Justerbara hantlar används vid hantelträning. En halvtimmes styrketräning, 2-3 gånger i veckan, är riktigt bra för hälsan och brukar ge ett resultat som syns. Med ett par hantlar kommer du riktigt långt med din styrketräning.

Ställ in vikten på de genom att vrida på de vred som finns i vardera änden av dem. När du gör detta kopplas vikterna på eller av.

Olika justerbara hantlar har olika antal lägen/viktnivåer. Oftast kan du variera vikten på dina hantlar ganska mycket. Som exempel finns det justerbara hantlar som varieras i 2-kilossteg, till 17 olika lägen/nivåer. På en del hantlar kan du öka respektive minska vikten i 1-kilossteg.

Ett tips är att, när du tränar, använda en upphöjd avställningsplats för dina hantlar. Då slipper du böja dig ned varje gång du ska justera vikten. Detta gör viktbytet extra enkelt och smidigt.

Köpguide

Justerbara hantlar finns i lite olika utföranden. Hantlarna är ganska ”high-tech” eftersom du skruvar på en ratt på hantelns respektive sida för att koppla av och på de olika vikterna. Vilka hantlar du väljer att köpa bör avspegla den budget du satt upp samt hur mycket du kommer att använda dem. Justerbara hantlar brukar kosta runt tusenlappen per styck och uppåt.

På marknaden finns också erbjudanden om att köpa set innehållande två hantlar. Ibland medföljer även ett hantelställ till ditt set. Detta tycker vi är en riktigt fin fördel eftersom det ger dig förutsättningar att hålla bra ordning i hemmagymmet.  

Fördelar med justerbara hantlar

Denna typ av hantlar tar inte lika mycket plats i anspråk som hantelstänger med olika viktskivor respektive en hel arsenal med hantlar med olika vikt. Utrymme brukar vara en viktig fråga när det kommer till att utrusta ett hemmagym.

Dessutom är de justerbara hantlarna jämförelsevis prisvärda. Visst, du kan komma undan billigare om du köper hantelstänger med helgjutna viktskivor. Men det är inte i närheten av lika smidigt.

Justerbara hantlar är riktigt smidiga att hantera. Du ställer in hantlarna genom att vrida på rattarna i vardera änden. Viktskivorna kopplas då på eller av. Detta ger dig stora valmöjligheter vad gäller vikt. Du slipper därtill krångla med lösa viktskivor och att skruva på muttrar etc.

Lycka till med din träning!