Hantlar

Allt om hantlar online!

Ställbara hantlar

Ställbara hantlar är en smart uppfinning som gör att du kan spara både plats och pengar. Men viktigast av allt, du får ett träningsredskap som möjliggör utmanande träning av kroppens alla muskelgrupper.

Vad är ställbara hantlar?

Ställbara hantlar är hantlar som går att ändra vad gäller belastning. Detta gör du med hjälp av stift, skruvar, muttrar eller snabblås på hantelns respektive sida. Du plockar därefter på och av hantelns vikter. Du bestämmer själv vilken belastning du vill ha när du kör ditt träningspass. Ställbara hantlar kan också benämnas som byggbara hantlar.

På marknaden finns också justerbara hantlar. Här råder en begreppsförvirring. Justerbara hantlar är, i vår mening, hantlar som enkelt justeras vad gäller belastning med hjälp en ratt/ett vred på vardera sidan om hanteln som kopplar på och av olika viktskivor. Läs mer om justerbara hantlar här.

Så använder du ställbara hantlar

Ställbara hantlar använder du vid hantelträning. Att träna med hantlar är en av flera former av träning med fria vikter, dvs träning med redskap som inte sitter fast i något. Denna typ av träning är riktigt effektiv eftersom den engagerar både större och mindre muskler samtidigt. Du begränsas inte av en maskinens leder och spår utan kan röra din kropp fritt genom hela övningen.

Eftersom du i friviktsövningar själv måste stabilisera kroppen, samtidigt som du tar i rejält, kommer även de små musklerna som omger de större att involveras i rörelsen. Detta gör dig grundstark och ger dig bra förutsättningar att klara vardagens alla påfrestningar.

De ställbara hantlarnas vikt ändras med hjälp av snabblås, stift, skruvar eller muttrar på vardera sidan om handtaget. Du lastar själv av och på dina vikter på stången. Det kan vara mer eller mindre enkelt att göra detta. På vissa ställbara hantlar kan man i princip göra skiftet med ett enhandsgrepp, på andra kan det behövas lite trixande.

Köpguide

Ställbara hantlar finns i en mängd olika utföranden. En del är ganska enkla i sin konstruktion, medan andra har lite moderna lösningar vad gäller lås. De enklaste, och ofta billigaste, byggbara hantlarna kan vara lite krångliga att hantera. Väljer du att lägga lite mer pengar på dina hantlar kan du få ett par riktigt fina ställbara hantlar som också är smidiga och enkla att använda.

Antingen köper du hantlarna styckevis eller så satsar du på ett set med två hantlar. Det sistnämnda brukar bli billigare. Det kan också finnas erbjudande om ett set med tillhörande hantelställ. Detta gör det enklare för dig att hålla ordning i hemmagymmet och brukar innebära att hantlarna blir mindre skrymmande än om de ligger på golvet.

Bästa ställbara hantlarna att köpa

Thunder Fitness säljer prisvärda och bra hantlar som kan justeras på många olika sätt. I dagsläget har vi 3 olika set med olika vikter:

35 kg set

De bästa ställbara hantlarna med 35 kg

Det mest populära settet som består av original settet på totalt 15 kg samt 4 st 5 kg viktskivor som gör att du kan ha maximalt 17,5 kg per hantel (totalvikt 35 kg).

Klicka här för att läsa mer och köpa på Thunder Fitness!

15 kg set

Ställbara 15 kg

Vårt original set på totalt 15 kg som räcker för dig som endast vill utföra lite enklare träning i hemmet.

Klicka här för att läsa mer och köpa på Thunder Fitness!

Fördelar med ställbara hantlar

En fördel med ställbara hantlar är att de tar betydligt mindre plats än en uppsättning hantlar med olika vikt. Detta kan kännas väldigt relevant när det kommer till att utrusta hemmagymmet. Platsbrist är något som vi alla brottas med.

En annan fördel kan vara att det är relativt enkelt att justera belastningen med ställbara hantlar. Du behöver inte gå och hämta ett nytt hantelpar när nu växlar övning alternativt känner att du behöver minska/öka belastningen i den övning du kör. Du kan bara ställa ned dina hantlar på plats och ändra belastningen.

Sist men inte minst finns det en stor fördel när det kommer till flexibilitet och variation. Med ställbara hantlar kan du själv, på ett enkelt sätt, ändra din belastning under träningspasset. Du kan själv välja vilka lägen/nivåer som är relevanta för stunden.

Lycka till med din träning!